GENER

“Aproximació a una psicologia de les creences humanes” 

Què són les creences i quina és la seva funció en els humans? Quina relació tenen amb el coneixement? I amb la dinàmica de la pròpia subjectivitat? És a dir, amb el que pensem, sentim i fem? Per què les creences desborden l'estricte camp de la transcendència religiosa o espiritual? Per què a les portes d'una revolució tecnològica d'abast i conseqüències imprevisibles seguim tenint necessitat de creure? A aquestes preguntes i altres són a les que intentarem donar resposta.

 

A càrrec de: Josep Pujol To. Psicòleg especialista en psicologia clínica i psicoteràpia per la EFPA, ex-professor de psicologia i pedagogia, fundador i primer president de la Secció de Psicologia de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut, fundador de la Societat Catalanobalear de Psicologia, articulista i conferenciant, Premi d'Honor Ramon Bayés 2012 a la trajectòria professional de la SCBPCS.

Dia: dimarts 23 de gener del 2018

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica.

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat a la capacitat de la sala

Àudio de la conferència aquí

 

 

FEBRER

“Estudis sobre les malalties neurodegeneratives i l'energia mitocondrial"
Presentaré una descripció dels diferents tipus de malalties neurodegeneratives i les hipòtesis que hi ha sobre les causes que les provoquen. A continuació, resum de les investigacions que estem fent per saber si la causa principal de les malalties neurodegeneratives és un funcionament alterat dels mitocondris, que són la principal central elèctrica de les neurones.

 

A càrrec de: Ramon Trullàs. Investigador en neurociència. Treballa a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques.
Dia: dimarts 20 de febrer del 2018

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica.

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat a la capacitat de la sala

 

 

MARÇ

“La vellesa, és una jubilació?”

La vellesa actual, ja no és com la dels nostres pares, per bé i per mal. D’una banda són molts els aspectes positius que té, però, com que cada cop som més, comença a aparèixer el fantasma que de fet, no solament fem nosa per ser tants, sinó que l’agressió se centra sovint de forma directa sobre aspectes tan significatius com la salut i la vellesa.

 

Aquesta etapa de la vida, insuficientment estudiada fins fa poc temps, avui és “tema de conversa” i de recerca cientifico-social.

 

A càrrec de: Ramon Domingo Morera. Doctor en Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació per la UAB. Ha fet  de psicòleg escolar en diferents centres de Terrassa  i Mataró, i de  psicoterapeuta a SAP. Professor associat de la UAB, la UB, la UNED i professor col·laborador  a l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacions (EUIT) de la Fundació Sant Llàtzer  de Terrassa des de 1995. Ara he plegat: m’he jubilat.

Dia: dimarts 20  de març del 2018

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica.

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat a la capacitat de la sala

 

 

ABRIL

“Els homes i les dones són éssers emocionals, anhelants i transcendents”

Fins a finals del segle passat sempre s’havia dit, com a motiu d’orgull, que el éssers humans eren, a diferència dels animals, abans de tot racionals.  Progressivament ens  hem adonat que som fonamentalment emocionals. En movem per emocions i fem servir les raons per justificar les nostres eleccions. Però també som anhelants i transcendents, és a dir, sempre  anhelem quelcom més, sentim necessitat d’allò que és fora dels nostres límits i ho cerquem en la ciència, l’art, la música, la poesia, la filosofia o la religió. Quan aquest anhel degenera sota la pressió de l’economia liberal i la desaparició de valors morals  caiem en el consumisme desenfrenat.

 

A càrrec de: Joan Coderch de Sans. Doctor en Medicina. Psiquiatre. Membre titular de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi (SEP), de la qual ha estat president i de l’Associació Psicoanalítica Internacional. Exprofessor adjunt de la Universitat Central de Barcelona. Professor emèrit de la Universitat Ramon Llull. Ha publicat diversos llibres, el darrer el 2016 Emoción y relaciones humanas. El psicoanàlisis relacional como terapéutica social.

Dia: dimarts 17 d’abril del 2018

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica.

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat a la capacitat de la sala

 

 

 

MAIG

“Psicoteràpia i espiritualitat”

L’ésser humà té àmbits de desenvolupament diversos amb  formes d’intel·ligència específics i l’espiritualitat n’és una. Conèixer-nos millor a nosaltres mateixos i netejar els propis malestars ens permet caminar per camins més transitables,  expandir aspectes personals que estaven encongits i obrir les portes a noves facultats personals.

 

A càrrec deTeresa Sunyé Barcons. Psicòloga clínica, psicoterapeuta i psicoanalista relacional. Membre del Instituto de Psicoterapia Relacional (IPR). Specialist Certificate in Psychotherapy per l’European Federation of Psychologists’ Associations (EFPA).  Membre de la l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.

Dia: dimarts  15  de maig  del 2018

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica.

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat a la capacitat de la sala

 

 

JUNY

“¿Ens hem de creure tot el que es publica?”

Les informacions que es publiquen als diaris, es transmeten per ràdio o per televisió i, ara sobre tot, es poden trobar a internet tenen una part de veritat, però pot passar que sovint no sigui ni la més substancial ni la que aporti més llum sobre el que teòricament estan explicant. ¿Podem arribar a un punt en què l’excés de soroll mediàtic ens impedeixi escoltar el que realment passa?

 

A càrrec de: Salvador Sabrià Pau, periodista. Actualment cap de secció d’Economia d’El Periòdico de Catalunya, però abans havia estat a les seccions de Política, informació de Societat i fins i tot Esports.

Dia: dimarts  12 de juny del 2018

Hora: 20.30 h

Lloc: Espai de Paraula. Centre de Psicologia Clínica.

ENTRADA LLIURE. Aforament limitat a la capacitat de la sala

Àudios de les conferències

Conferència: “Aproximació a una psicologia de les creences humanes”
Josep Pujol_Gener 2018.amr
exe Archivo 5.3 MB
Conferència: “¿Ens hem de creure tot el que es publica?"
Salvador Sabrià_Juny 2018.amr
exe Archivo 5.6 MB
Conferència: "Els homes i les dones són éssers emocionals, anhelants i transcendents"
Joan Coderch_Abril 2018.amr
exe Archivo 6.7 MB