GENER

«Creixem per dintre» amb la neurociència i l'espiritualitat

Educar és un fet complex, però no impossible. Cal fer-ho amb humor, valors, seguretat, responsabilitat, relativitzant...

En aquesta xerrada parlarem de les emocions i el seu impacte en la salut. Què podem fer per sentir-nos emocionalment amb espai intern?

Seguint Antonio Damasio, la consciència és inseparable de l'emoció, i l'emoció del cos. Bases neurobiològiques del funcionament del cervell emocional i racional ens ajuden a entendre i gestionar millor els recursos per a  la transformació personal, integrant i desenvolupa noves actituds per crear vincles sans.

El ioga és un camí pràctic de vida cap a la salut, l'equilibri intern i el desenvolupament de la consciència. 

 

A càrrec de: Elisabeth Vallés Rovira. Facilitadora de transformacions, professora d’ioga i meditació, mestra d’educació infantil i primària, especialitzada en superdotació, pedagogia musical i cant,  i llicenciada en psicopedagogia i dret.

Dia: dimarts 19 de gener del 2016

Hora: 20.30 h

 

 

FEBRER

Relacions personals i sexualitat en el segle XXI

A principis del segle XX ja se sabia que la cura de la histèria era el dret al gaudi sexual, però es va frenar. A mig segle XX es va produir una primera revolució en el món de la sexualitat: el moviment d’alliberament de les dones (amb la corresponent revalidació del plaer de les dones – Masters & Johnson). A finals del XX l’homosexualitat va sortir de l’armari, es va reconèixer la transsexualitat i el món LGBTI (lesbiana, gai, bisexual, transsexual i indeterminat/ada).

 

Des que vam tenir accés a Internet de banda ampla des dels nostres ordinadors, els telèfons mòbils i les tauletes (no fa tant d’això: l’any 2004 a Catalunya, 19,4% de llars;  el 2014, 76,4%) s’ha produït una altra revolució en el món de la sexualitat (el porno heterosexual i LGBTI...), en el del gènere (la seva proliferació) i en el de les relacions personals (les apps per connectar).

 

Entretant, la sexologia no ha parat d’investigar en les noves o velles pràctiques: s’estudien els orgasmes amb ressonàncies magnètiques, s’ha desmentit l’existència del punt G en favor de la glàndula parauretral en relació amb l’ejaculació femenina, s’estudia el sexe anal i les pràctiques BDSM.

 

A càrrec de: Concepció Garriga. Psicòloga col·legiada, psicoterapeuta psicoanalítica, sexòloga i practicant d’EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Membre de número de la “Sociedad ‘Forum’ de Psicoterapia Psicoanalítica”, de la IARPP (International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy) i de l’Associació EMDR. Més de 30 anys de pràctica privada.

Dia: dimarts 16 de febrer del 2016

Hora: 20.30 h

 

 

MARÇ

Homeopatia.  Estimulant la pròpia capacitat de guarir

Entrar en el món de l´homeopatia ens permet desenvolupar encara més la comprensió global de l’ésser humà i dotar-nos d´unes eines de tractament que estimulen la pròpia capacitat de guarir.

Aquesta ampliació de criteri respecte a la medicina convencional és clau per entendre el mètode homeopàtic i  l’eficàcia dels seus tractaments. Més enllà de la identificació dels símptomes típics de la malaltia, l´ homeopatia aprofundeix en el coneixement dels canvis reactius del pacient amb la malaltia i el seu entorn.

 

A càrrec de:  Rubèn Junyent i Camanyes. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona). Postgrau en Medicina Homeopàtica AMHM (Acadèmia Mèdico Homeopàtica de Barcelona), UB (Universitat de Barcelona). Diploma acreditatiu de Capacitació en Medicina Homeopàtica UE (Col·legi Oficial de Metges de Barcelona). Metge homeòpata. Membre del Departament de Matèria Mèdica (AMBH). Professor del Màster en Homeopatia. IL3. Universitat de Barcelona.

Dia: dimarts 15 de març del 2016 

Hora: 20.30 h

 

 

ABRIL

Relació entre mares i filles

La figura de la mare, tan essencial, no deixa de tornar-se conflictiva en la relació filial; especialment entre la parella formada per  aquestes dues dones que són una mare i la seva filla.

 

Hi ha diverses circumstàncies que porten a aquestes dificultats: la mare és  a qui es fan les primeres demandes que requereixen una satisfacció plena, condició que ja porta implícita la decepció i que  deixa lloc a una actitud hostil.

Aquesta hostilitat s'incrementa més endavant quan la nena descobreix la diferència dels sexes i se sent en desavantatge enfront del nen, de la qual cosa culpa la mare que l’ha creada així.

 

D'altra banda, les diferents actituds que pot adoptar una dona envers la seva filla permetran suavitzar o agreujar aquestes desavinences,  gairebé inevitables.

 

A càrrec de: Carmen Ferrer Román. Psicòloga clínica, psicoanalista. Psicoterapeuta acreditada per la FEAP (Federación Española de Asociaciones de Psicoterapeutas). Membre i docent de GRADIVA (Associació d’Estudis Psicoanalítics). Vicepresidenta de la Junta de la Secció de Psicologia Clínica de la Salut i Psicoteràpia del COPC (Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya). Membre del Grup de Treball “Psicoanalisi i Societat” del COPC. Delegada del COPC a l’Área de Práctica Privada del Consejo de Colegios de Psicología de España. 

Dia: dimarts 19 d’abril  del 2016 

Hora: 20.30 h

 

 

 

MAIG

El vestit, la nostra segona pell

La pell és l'òrgan dels sentits més extern del cos humà i recobreix tot  l'organisme. La pell és la superfície del cos que cobreix la musculatura, expressa estats emocionals (enrogeix per vergonya, sua d'ansietat, embelleix amb l'enamorament, fa èczemes de sentiments difícils,...) i alhora està en contacte amb el món exterior (nota la pluja, rep carícies que estimulen el desig, sent el fred...). El vestit, segona pell, està en contacte amb la intimitat de la persona que l'escull segons els seus gustos, els seus desitjos, la seva història, la vivència del seu cos,  hi confia estats d'ànim diversos, i alhora rep l'impacte de l'exterior en la mirada dels altres, de la moda, de la societat on viu. Segona pell que recull aspectes personals de qui el vesteix i alhora està en contacte amb l'exterior. En el vestit conflueixen aspectes subjectius de la persona i del món en què habita. Forma part de la relació amb un mateix i amb els altres.

 

A càrrec de: Teresa Sunyé i Barcons. Psicòloga clínica. Psicoterapeuta en Anàlisis Bioenergètica pel I.I.B.A. New York, USA. Psicoanalista, membre de IARPP-ESPAÑA. European Certificate in Psychology  i Specialist Certificate in Psychotherapy per l’ European Federation of Psychologists' Associations (EFPA). D.E.A. en filosofia per la U.B. Des de l’any 2007 forma part del grup d’investigació “Observatoire des images” dirigit per la Dra. Marie José Mondzain. Paris.

Dia: dimarts 17 de maig  del 2016 

Hora: 20.30 h

 

 

JUNY

La meva experiència amb els grups Balint. Cuidant els professionals de l'atenció primària de salut 

Les persones que treballen en professions que requereixen entrega, implicació i servei als altres (professionals de la sanitat, l´ensenyament i els serveis socials, per exemple) corren el risc de caure en la “síndrome del cremat”, o burn out, un estat de cansament o frustració produït per la dedicació a una causa, una forma de vida o de relació amb recursos insuficients durant massa temps.

Per prevenir aquesta síndrome es recomana promoure el treball en grup, compartir experiències emocionals i plantejar-se objectius realistes.

 

El grup Balint és un mètode que respon a aquesta recomanació: no ensenya protocols d'actuació, sinó que té com a objectiu fomentar la comprensió dels aspectes emocionals que entren en joc en la relació entre professionals i usuaris, i també amb les famílies i la resta de professionals que intervenen en cada cas. Parlarem de l'experiència d'aquests grups, que acostumen a augmentar la comprensió dels professionals, disminuint la seva frustració i ajudant-los a recuperar l´interès i la motivació per l'exercici de la seva professió.

 

A càrrec de: Neri Daurella. Psicòloga especialista en psicologia clínica i psicoanalista (SEP-IPA i IARPP), coordinadora de grups Balint en diversos centres d´assistència primària de salut i autora del llibre "Falla básica y relación terapéutica. La aportación de Michael Balint a la concepción relacional del psicoanálisis".

Dia: dimarts 14 de juny del 2016

Hora: 20.30 h