GENER

Mística i salut

La medicina moderna ha oblidat la dimensió espiritual i anímica.
Som quelcom més que una estructura de cos i ment.
S’ha de desenvolupar un enfocament mèdic totalment nou. L’ésser humà és un ser espiritual i multidimensional. Hem de veure  l’home amb una dimensió holística.

El repte que tenim és aprofundir  en nosaltres mateixos, i això no és fàcil.
Meditar, practicar la plena consciència, conscients de cada pas de la vida; aquesta és una bona metodologia per  poder fer un procés de creixement interior, que ens ajudi a millorar la salut física, mental i anímica, i aleshores anar disminuint les alteracions psicosomàtiques.

 

A càrrec de: Eladi Freixa. Germà de Sant Joan de Déu

Dia: dimarts  28 de gener del 2014. 

 

Hora: 20.30h

 

FEBRER

Artteràpia, una eina de desenvolupament personal

L’artteràpia és una tècnica de creixement personal que usa l’expressió artística com una via d’accés al nostre costat inconscient,   per poder-hi explorar emocions com la por, la ira i, l’amor, i que ens permet enfrontar-nos als nostres conflictes, als nostres somnis, als nostres projectes i a les nostres relacions amb el món, i acabar entenent la nostra vida com la nostra obra d’art.

 

A càrrec de: Mònica Morales. Artterapeuta, docent en el postgrau d'Artteràpia de Metàfora, vinculat a la Universitat Pompeu Fabra. Treballadora clínica amb diversos col·lectius: infància, adolescència, salut mental en adults... Educadora social en actiu dins de l'àmbit de la infància i l'adolescènica en risc d'exclusió social. Sòcia titual de l'Asociación Profesional Española de Arteterapeutas (ATE).

Dia: dimarts 18 de febrer del 2014

Hora: 20.30h

 

 

MARÇ

El desig d'aprendre i els seus avatars

 

El nen aprèn com un tot integrat, posant en joc el seu cos, la seva intel·ligència i la seva afectivitat.

 

La intel·ligència li facilitarà poder objectivar, buscar generalitzacions, classificar... L’afectivitat -el seu desig- farà que es pugui subjectivar, diferenciar, que pugui trobar allò que li és propi. Tot això ressonarà en el seu cos.

 

De vegades  els problemes d’aprenentatge ens mostraran com la intel·ligència i el cos queden atrapats pel desig inconscient. És llavors que diem que la dificultat per aprendre és un símptoma i, com a símptoma, està complint una funció positiva per al nen. Haurem de ser curosos i intentar entendre quines relacions s’han establert entre la intel·ligència, amb el seu caràcter genètic, que es va construint a si mateixa, i la dimensió desitjant, simbòlica, que va entrellaçant a l’infant amb la seva història i la de la família que l’envolta. 

 

A càrrec de: Joana Hernández. Psicòloga clínica

Dia: dimarts 18 de març del 2014

Hora: 20.30h

 

 

ABRIL

Perquè som com som?

 

En aquests  darrers anys  hem avançat molt en el coneixement del nostre cervell gràcies a  les investigacions de la Neurociència, la Genètica i la  Biologia Molecular, que ens expliquen quines estructures cerebrals estan implicades en els trets de la nostra personalitat.

 

A més, ja som capaços d'afirmar que "el pensament fa canvis detectables en el nostre cervell" i,  per tant, aquest concepte és importantíssim a l’hora de planificar estratègies de canvi que millorin els nostres perjudicats automatismes. Així doncs, podem afirmar que la psicoteràpia pot induir forts canvis en la funció cerebral que, alhora, són detectables per la Neuroimatge.

 

I, per què no podem reflexionar que "si pensar canvia el cervell", els nostres pensaments seran poderoses armes per conquerir la nostra felicitat?

 

A càrrec de: Miquel Gasol Colomina. Metge, especialista en psiquiatria, cap dels Serveis de Salut Mental de l'Hospital General de Catalunya

Dia: dimarts 8 d'abril del 2014

Hora: 20.30h

 

 

MAIG

Medicina tradicional xinesa: eina de salut i autoconeixement

 

La salut, és un tema que ha preocupat la humanitat al llarg de tota la història. Totes les cultures han desenvolupat sistemes per prevenir i tractar la malaltia.

La medicina xinesa, constitueix un dels plantejaments més complets i ben estructurats que existeixen.

Sense deixar de banda tots els avenços científics actuals, aquest coneixement antic, segueix sent totalment vigent i ens pot ajudar a cuidar-nos d'una forma adequada. 

 

A càrrec de: Mercè Oriol i Peregrina. Metgessa. Col·legiada nº18638 al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (C.O.M.B). Acreditada en Medicina Natural, Acupuntura i Homeopaita pel COMB. Màster en Nutrició i Ciència dels aliments per la UB.

Dia: dimarts 13 de maig del 2014

Hora: 20.30h

 

 

JUNY

Filosofia per al benestar a la vida

 

Des de fa més de dos mil anys la filosofia, a Occident, com a coneixement separat de la religió, ha buscat el seu camí recolzant-se en la racionalitat i l’argumentació per donar respostes a les principals preguntes de la humanitat. La imatge que habitualment tenim de la filosofia és, en conseqüència, la d’un saber teòric i especulatiu. Però en realitat no és així.

Pensar i actuar no són dues coses separades: tal com pensem actuem i la nostra actuació reforça el nostre pensament. En moments crítics es produeix una desincronització entre el pensar i l'actuar. Solucionar la crisi implica restablir l’equilibri perdut. Això és el que ens assegura la nostra plena coherència com a individus.

Amb aquesta xerrada pretenem ressaltar els aspectes més pràctics de l’experiència filosòfica, intentant respondre preguntes essencials: com ser coherent amb un mateix? què vol dir la “vida bona”? què és la felicitat? som realment lliures?, etc.

 

A càrrec de: Marcel Cano. Professor d'Ètica i Filosofia política a la UB.

Dia: dimarts 10 de juny del 2014

Hora: 20.30h