GENER
Quina salut tenen els nostres nens i joves avui?
La manera d'entendre la salut i la malaltia han anat variant al llarg de la història. Les ideologies, els valors imperants en cada època han condicionat les maneres d'emmalaltir i també els símptomes amb que l'ésser humà expressa el malestar i el patiment físic i psíquic en cada moment històric.
En la família occidental actual, els nens ocupen un lloc amb molt de pes, a tots nivells, bastant diferent del que tenien en èpoques no gaire allunyades en el temps.
En la xerrada proposo reflexionar i debatre sobre les conseqüències d'aquests canvis a partir de l’anàlisi dels problemes i patologies que detectem avui en la clínica pediàtrica del nostre entorn.
A càrrec de: Dr. Jaume Sabrià Pau. Pediatre d’Atenció Primària. ABS Sant Vicenç dels Horts. Institut Català de la Salut.
Dia: dimarts 27 de gener 2009
Hora: 20,30h
FEBRER
La tercera oïda del dermatòleg
Hi ha un grup de malalties de la pell que són considerades per tots els dermatòlegs com causades o pitjorades per trastorns psiquiàtrics-psicològics. També hi ha un nombre molt elevat de pacients (de un 25 a un 40% de totes les visites) que no consulten per psicodermatosis, però que no considerarien necessari venir a consultar si no estiguessin ansiosos o deprimits. Ells no ho saben, i per això no ho expliquen al metge, i no accepten que hi estiguin. En la manera de comportar-se (entrada al despatx, salutació, forma de seure) i pel que diuen i sobre tot per la manera com ho diuen, un dermatòleg amb capacitat d’empatia ha elaborat una tercera oïda que escolta més enllà (meta-escolta) del que diu el pacient. Una vegada es té la sospita de trastorn psíquic, un interrogatori curt i precís adient permet confirmar el diagnòstic. Un tractament psicològic-psiquiàtric d’acord amb el resultat de l’interrogatori permet otorgar un benestar psíquic que el pacient no sabia que tingués deficitari, i ajuda a millorar la malaltia de pell que l’ha portat a consulta. Caldria que tots els professionals de la medicina disposéssin d’aquesta tercera oïda. Els psicòlegs i psiquiatres no la necessiten: el pacient ja sap que mentalment no es troba bé, i per això els va a trobar a ells.
A càrrec de: Dr Francesc Grimalt. Metge .Professor Titular de Dermatologia.
Hospital Clínic. Universitat de Barcelona.
Dia: dimarts 10 de febrer 2009
Hora: 20,30h
MARÇ
El lloc de la maternitat en les subjectivitats de les dones actuals. Més enllà del destí biològic
En molt pocs anys hem passat de la maternitat com un fenomen que “esdevenia” en les dones, a la maternitat com a opció que prenen algunes dones com un element més de la seva identitat; una decisió personal en un món postmodern que inclou la maternitat de parelles homosexuals, l’adopció internacional, les tècniques reproductives i la interrupció voluntària de l’embaràs.
A càrrec de: Concepció Garriga i Setó. Psicòloga clínica col·legiada núm. 1210, psicoterapeuta psicoanalítica en exercici, membre de la "Sociedad 'Forum' de Psicoterapia Psicoanalítica" de Madrid.
Dia: dimarts 10 de març 2009
Hora: 20,30h
ABRIL
Mite i actualitat del Complex d’Edip
Freud, el creador de la psicoanàlisi, va contribuir a difondre i popularitzar la tragèdia d'Èdip. Els tractaments amb pacients neuròtics el porten a descobrir la sexualitat infantil, present no sols en la patologia sinó que seria generalitzable a tots. A tot ser humà passaria, en un moment de la seva historia, com a l’heroi grec: es desvetllaria un amor cap al pare de sexe oposat i una rivalitat vers el pare del mateix sexe.
A l'actualitat, amb la declinació de l'estructura patriarcal, amb famílies monoparentals, adopcions, ¿tenen vigència les ansietats, desitjos, prohibicions que escenifica la tragèdia d’Èdip?.
Analitzarem com la teorització d'aquest complex va més enllà de la llegenda per representar i metaforitzar etapes estructurals en la maduració subjectiva de cadascú.
A càrrec de: Mercè Collell. Psicòloga Clínica- Psicoanalista. Membre d’Invenció Psicoanalítica, Escola de Psicoanàlisi.
Dia: dimarts 28 d’abril 2009
Hora: 20,30h
MAIG
La fibromiàlgia: un calaix de sastre
L'experiència clínica amb pacients ens va demostrant que cada persona pateix el dolor de manera diferent, i que cadascuna li atorga un significat particular. La fibromiàlgia és un conjunt de dolors diversos i variats, als quals és molt important donar-los el sentit i la significació que tenen, perquè aquesta dolença pugui arribar a tenir un significat, i deixi de ser com un calaix de sastre: un dolor consentit però sense sentit.
A càrrec de: Regina Bayo-Borràs. Psicòloga Clínica i Psicoanalista. (Barcelona–Mataró).
Dia: dimarts 12 de maig 2009
Hora: 20,30h
JUNY
La violència de la mirada
La mirada és un acte que realitzem moltes vegades en el decurs del dia i que està configurat per les nostres vivències personals. La mirada no es redueix al fet fisiològic de veure sinó que impregnem el que veiem amb la nostra subjectivitat.
Mirada que veiem en els altres, com creiem que ens miren, com desitgem que ens mirin... mirades que sentim com unes lloses sobre les nostres accions, que ens aturen, frenen o desvien de les nostres aspiracions. Mirades que entenem aprovadores, elogioses... Mirades seductores amb les que intentem captar el desig de l'altre, mirades que no veuen, mirades imperatives. Mirada que ens captura, immobilitza.
Mirada violenta que dirigim cap a nosaltres al emmirallar-nos amb uns ideals allunyats; mirada dèspota sobre les nostres mancances i febleses; mirada parcial i qüestionadora dels nostres actes. Mirada fascinada per un altre del que no podem despendre’ns...
Mirada que se'ns imposa des del nostre inconscient en el mirar i en el ser mirats.
A càrrec de: Teresa Sunyé. Psicòloga clínica i Psicoanalista.
Dia: dimarts 9 de juny 2009
Hora: 20,30h